Zo voorkom je kalkaanslag

Kalkaanslag is een van de meest vervelende soorten aanslag waar je in je woning mee te maken kunt krijgen. Kalk koekt zich namelijk stevig vast op en in kranen, leidingen en op tegelwerk, en is daardoor moeilijk te verwijderen. Gelukkig zijn er diverse methoden om iets aan dit vervelende probleem te doen, zoals een waterontharder aanschaffen. In dit blog lees je adviezen van ervaringsdeskundigen om iets aan de kalk problematiek in jouw woning, of in je bedrijf, te doen.

Laat een waterontharder installeren

Voorkomen is beter dan genezen. Deze wat clichématige uitspraak geldt zeker voor kalkaanslag. Je moet dus proberen om direct bij de bron van het kalkrijke, harde water af te komen. Een waterontharder laten installeren, uiteraard door een ervaren installateur, is dan een slimme zet. Met een waterontharder wordt het inkomende leidingwater via elektroden, magneten of elektrisch aangedreven wateronthardingssystemen met zoutreservoirs van kalkresten ontdaan. Hierdoor ben je direct van de grootste problemen af en is je water heerlijk zacht. Je gaat verder al op korte termijn merken dat apparatuur dat water nodig heeft – zoals de wasmachine of vaatwasser – efficiënter gaan werken én minder energie verbruiken. Een win-winsituatie dus, zo’n waterontharder in Dordrecht installeren.

Inmiddels al kalkaanslag? Verwijder het dan op een slimme manier

Als je nog geen waterontharder hebt geïnstalleerd, heb je zonder twijfel te maken gehad met apparaten waar al kalkaanslag op of in zit. Denk aan je waterkoker of een strijkijzer. Gelukkig valt dit soort kalkaanslag snel en grondig te verwijderen via een simpel trucje. Doe water in de waterkoker of je strijkijzer en voeg daar een scheut azijn aan toe. Vervolgens breng je het mengsel aan de kook (of aan de stoom), waardoor het kalk loskomt en de waterkoker mooi schoon wordt. Let op: het is belangrijk om de waterkoker en/of je strijkijzer goed na te spoelen. Gebruik je deze apparaten daarna weer en heb je geen waterontharder geplaatst in je woning? Zorg er dan voor dat na je het gebruik van je waterkoker of je strijkijzer, het water uit het apparaat haalt. Zo voorkom je namelijk dat zich daarna nieuwe kalkaanslag kan vormen en het ‘liedje van het schoonmaken’ weer van voren af aan begint.